Isnin, 28 April 2014

Kisah Seram - Lambaian kain itu…….

Lambaian kain itu……. by Aniq Ibrahim

Kawasan pasir putih,Tutong…?Tantu sudah ramai yang tau right? :) Ada one kejadian pelik that happened to me semalam..Hmmm..inda pulang seberapa usulnya kejadian atu..But kalau difikir-fikirkan…….
Semalam atu, Aniq akhir sedikit balik kampung..awal atu ganya angin kuat saja..Luan-luan kuat bunyinya..Inda batah Aniq keluar simpang basar kan ke highway, Allahuakhbar..Ujan taya!Makin labat tah ujan ani jua udahnya menuju Tutong atu..Paling labat tah ujan atu masa di Highway Tutong!Sampai terpaksa Aniq pakai emergency light bah, luan-luan kabur pandangan!ahalai….sudah tah tepaksa balik sorang-sorang…hehe
Alhamdulillah sampai masuk kawasan Sengkarai, inda jua labat ujan atu lagi…Sampaitah Aniq dakat kawasan pasir putih….Di sini tah apa yang inda menyanangkan hati ani berlaku…
It happened arah tampat yang mcm menuruni bukit atu tu..Tapi inda lah drastik sangat!Apa yang Aniq nampak atu, was mcm kain halusssssss usulnya…how to explain ah?emmm mcm lebarrrr tapi nipis….mcm grey jua..putih jua…trabang saja…sepintas lalu..haishhhh!Kain atu seolah-olah melintas, melambai-lambat lembut di dapan Aniq!
Allahuakhbar!Bukannya membari takut sangat pulang..tapi apanah????Macam kana pukau bah rasa Aniq taim atu!Macam di awang-awangan bah asanya!Emmm tau kan cemana usul if kitani angan-angan?HA!Mcm urang BLUR!
Yang calinya mampu Aniq masih drive ni…ganya fikiran atu melayang…melayang macam selembut lambaian kain tadi atu melayang…Dalam rasa mcm kana pukau atu, ingat jua Aniq apa yang berlaku masa atu…Aniq kana bisikkan…..
“Eh lapaskan tia (stereng)..bukan jua banar ni…kau bemimpi saja ni..mimpi inda apa-apa ni..lapaskan tia…,” bisikan atu berkata!
Allahuakhbar…Subahanallah!!Cubaan apa lagi ni???Mcm angan-angan bah Aniq tuuu ulihnyaaaa….kan mendangar bisikan atu!Ia menyuruh Aniq melapaskan stereng kerita ah!Aniq jua driving!Menuruni bukit lagi tu!Kan dilapaskan kali stereng kerita ani???
“Lapaskan tiaaa…..kau bermimpi ni…lapaskan….,” katanya lagi!Taim atu bukan saja fikiran yang mcm tekunci, mulut ani pun tekunci!Badan, tangan ani apa longlai rasanya, lamah banar!And yes, kuat rasanya kan melapaskan stereng ah!
Pun cematu, Alhamdulillah..Walaupun mcm angan-angan, mcm kana pukau, Aniq masih ada kesedaran sedikit!Lakas-lakas Aniq menyadarkan diri, menguatkan hati, “NIQ!BUKAN MIMPI NI NIQ!NYATA KAU DRIVING NIIIII!JANGAN KAU LAPASKAN NIQQQQQ!!”
Emmmbaaaahhhh mcm urg inda sintar tia pulang nah Aniq marahi diri sendiri..rasa kan menyadarkan diri ah!Aduh… :s
Untuk supaya Aniq inda lalai rasanya, Aniq call si Awang basar! “Wang, dangani ku daulu wang,” uja ku ah si Awang. “Eh dangani apa??Ujan ni!” aduh si Awang ani awal sudah ada bunyinya kan malas!
“Dangani ku betalipaun bah wang..hehe ketakutan ku ni wang..aku dribing niii..ada yang berlaku dalam perjalananku tadi wang..” Inda ku membaritau si Awang Basar ani apa perkaranya..tapi Alhamdulillah faham taya jua..
Akhirnya walau dalam ketakutan, and sipuntah sudah kana ‘dangani’, Alhamdulillah Aniq sampai ke umah…Bis mama ani, menagurkan ni jua muha Aniq pucat memucat ah..tapi inda Aniq ceitakan ah bisdia..ehe..
Kitani ani, walau dalam keadaan apa sekalipun, walau tah teluan takut and kajar-kajar, sedikit sebanyak kekuatan yang kitani ada, gunakan tia sebaik mungkin!Jangan biarkan diri kitani berfikir, eh alang-alang sedikit ganya ani!Sebab, dari kekuatan yang hanya sedikit atu tah bulih menjadi banyak!Bulih menulung kitani walau dalam keadaan kitani darurat…InsyaAllah…
Paling penting, mudahan tah jua kitani inda gugur dek hasutan dan bisikan iblis dan syaitan laknatuallah!Allahuakhbar!
This happened to me last night…Sesiapapun inda dipaksa sama ada kan picaya ataupun inda..Terpulang kepada individu atu sendiri untuk menilai :)))) *peace eberibadeh!*


Sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan